Drupal İçerik Türleri
İçerik türleri, Drupal içerisinde birer ayraç görevi yapar.
Drupal'ı kurduğunuz zaman otomatik olarak 2 tane içerik türü gelmektedir. Bunlar; sayfa ve makale.
Sayfa, sitedeki temel içerikleri oluşturabileceğiniz bir içerik türüdür. Örneğin, hakkımızda, iletişim... Makale ise blog yazılarında, günlük değerlendirme gibi yazılarda kullanılır. İçerik türleri esnek yapıdadır. Bu içerik türlerine yeni alanlar ekleyebilir yada içerik türlerini silip yenilerini oluşturabilirsiniz. Tamamen kendi oluşturacağınız site temasına göre değiştirebilirsiniz.
İçerik Türü Oluşturmak
İçerik türü oluşturmak için admin panelinde "Yapı (Structure)" sekmesine tıklayın. Listeden İçerik Türleri alanına tıklayın.
İsim, içerik türüne vereceğiniz addır. Açıklama, içerik türüne ait nerelerde kullanabileceğinizi anlatan kısa cümledir. İşlemler de Alanları yönet, Form görünümünü yönet, Görünümü yönet , Düzenle ve Sil bağlantıları bulunmaktadır.
Alanları Yönet: İçerik türünün sahip olduğu/ olacağı bölümler buradan yönetilmektedir.
Form Görünümünü Yönet: İçerik eklerken kullanıcı izinlerine sahip kişilerin görebileceği kısımdır.
Görünümü Yönet: Herkesin görebileceği bölümde alanların ayarlarını yapacağınız kısımdır.
Düzenle: İçerik türünün ismini ekleyip, düzenleyeceğiniz ve yayınlama seçenekleri, gönderi formu gibi ayarların yapılacağı bölümdür.
Sil: Mevcut içerik türünü kaldırmanızı sağlamaktadır. Unutmayın! Silinen içerik türü geri alınamaz.
Artık yeni bir içerik türü ekleyebiliriz. Şekil-2'de görüldüğü gibi İçerik türü ekle butonuna tıklayın.
Yukarıdaki ekran karşılayacaktır. İsim ve açıklamayı üst paragraflarda ne ifade ettiğini anlattık. Örneğin, haber sitesi yaptığınızı varsayarsak haber içeriği ekleyeceğiniz bir içerik türüne ihtiyacınız vardır. İsim kısmına "Haber" , açıklamaya "Haber içerikleri için bu içerik türünü kullanın" gibi bilgiler yazılarak editörü kullanıcak kişilere kolaylık sağlanır.
Gönderi Formu Ayarları
Gönderi formu ayarlarında şekil-3'te ki alanlar bulunmaktadır. Başlık alanı etiketi alanında, başlığın ismini değiştirebilirsiniz. Örneğin Başlık yerine Haberin Adı yazılabilir. İçeriği kaydetmeden önce önizle kısmını Zorunlu, Etkin değil, Seçime bağlı olarak yapılabilir. Gönderi talimatı, içeriği kaydetmeden önce nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgilendirme eklenebilir.
Yayınlama Seçenekleri
Bu içerik türüne sahip her içerik için öntanımlı seçenekleri değiştirmediyseniz varsayılan bu ayarları getirir. Yayında , Ana sayfaya yükseltilmiş ve Listelerin üzerinde kalıcı seçeneklerini içerik işlemlerinde anlatmıştık. Yeni sürüm yarat seçeneği her içeriği güncelledikten sonra bunu yeni sürüm olarak ekler. Böylece içeriğin eski sürümlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Ayarları Görüntüle
Her içerikte hangi yazarın hangi tarihlerde eklediğinin bilgisini verir. İsteğe göre bu alanı pasif yapabilirsiniz.