Drupal Modül (Eklentiler)
Bir modül, site özelliklerini genişleten ve işlevsellik kazandıran bir dizi PHP, JavaScript ve / veya CSS dosyasıdır. Yüklü olan her modül, sitenizde sayfalar oluşturmak için gereken süreyi artırır; bu nedenle, gerekli olmayan modülleri sistemden kaldırılması şiddetle önerilir.
Drupal çekirdeğiyle birlikte belirli modüller otomatik olarak gelmektedir. Yeni bir eklentiye ihtiyaç duyulduğunda ise Drupal.org adresinden indirilebilir. Bu eklentilerin çoğu ücretsizdir.
Eklentiler Nasıl Kurulur ?
Yönetim -> Modüller yolunu takip ederek sitede hangi eklentilerin bulunduğu görülebilir.
Yeni eklenti kur butonuna tıklayın. Eklemek istediğiniz modülün bağlantı adresini kopyalayarak yada indirdiğiniz dosyayı (.gz) yükleyerek kurabilirsiniz. Drupal.org adresinin menüsünde yer alan Dowloand & Extend bağlantısına tıklayın.
Sayfanın orta kısımında Modules bilgileri bulunmaktadır. Modules başlığına tıklayarak kurmak istediğiniz eklentiyi bulabilirsiniz.
Modül kurarken dikkat edeceğiniz nokta drupal çekirdeğinize uygun olmasıdır. Versiyon kısmında 8.x , 7.x drupal sürümünü anlatmaktadır. Eğer çekirdeğiniz 8 ise 8.x ile başlayan modülleri kullanmalısınız. Sarı ve yeşil tanımlamaları, modülün kararlı sürümünü belirtmektedir. Bu modülün en kararlı sürümü yeşil ile belirtilen 7.x-4.15'dir. Mümkün oldukça en kararlı sürümü kullanmakta fayda vardır.
Download başlığının altında tar.gz'nin üstünde sağ tıklayıp, bağlantı adresini kopyalayı seçin.
Kopyaladığınız adresini, siteye dönerek Bir URL'den kur metin kutusuna yapıştırıp kur butonuna tıklayın. Eğer böyle kuramazsanız tar.gz linkine tıklayıp dosyayı indirin. İndirdiğiniz dosyayı, sitede "Kurulacak bir eklenti ya da tema arşivi yükleyin" kısımından dosya seç butonuna tıklayıp buradan içeri atın.
Diğer bir yöntem ise Drupal'ın ana dizinin bulunduğu yerden /modules dizinine atın.
Modülleri değerlendirirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:
- Proje açıklaması: Modülün proje sayfasındaki açıklaması net ve kullanışlı olmalıdır. Özellikleri ve gereksinimleri hakkında bir fikir almalısınız.
- Bakım durumu: Bir modül Etkin olarak korunuyorsa, düzenli olarak sağlanan güvenlik güncellemeleri, hata düzeltmeleri ve özellik geliştirmelerinden emin olabilirsiniz. Ancak, modül değiştirilmemiş veya terk edilmişse, kullanmamalısınız.
- Geliştirme durumu: Aktif geliştirme kapsamında, projeye yeni özellikler eklenmesini bekleyebilirsiniz, ancak bazı yönler (örneğin, API) hala değişebilir. Bakım düzeltmeleri yalnızca projenin tamamlanmış olduğu düşünülür demektir.
- Bildirilen yüklemeler, indirmeler: Kaç kişi indirildiğini ve kaç sitenin modülü kullandığını görebilirsiniz. Yalnızca birkaç siteyle kullanılıyorsa, pek çok kişinin ihtiyaç duymadığı benzersiz bir çözüm olabilir veya kullanmamamanız gereken bir uyarı işareti olabilir.
- Sorunlar: Açık bir sorun var mı? Modül ile ilgili olası sorunlar var mı? Konuların nasıl düzenli olarak cevaplandığını görmek için istatistikleri kontrol edin.
- Kaynaklar: Modülün, kurulum, yapılandırma, keşfetme ve test etmenize yardımcı olabilecek bir belge veya bir README dosyası olup olmadığını kontrol edin.
Modül Ayarları
Siteye yüklenilen eklentiyi aktif hale getirmek için Yönetim -> Modüller sayfasına gidip kutuları işaretleyin ve Kur butonuna tıklayın.