Kaliteli içerik oluşturmak için 11 temel kural bulunmaktadır. Bunları bilerek içerik oluşturduğunuzda sitenizin kalitesi artacak ve arama motorları tarafından daha üst sıralara yerleştirileceksiniz.
Arama motorlarında hızlıca yükselmek için birçok blog sahipleri güncel olan her konuda yazı yayınlamak isterler. Birden fazla konuda birşeyler yazabilmek için içeriklerinin uzunluklarını kısa tutup sıralama yükseltmeye çalışıyorlar. Fakat genelinin gözden kaçırdığı bir nokta var; kaliteli içerik. Kaliteli içerik oluşturmak için temel kurallardan birisi içeriğin uzun olmasıdır. İçerik ne kadar uzun olursa karşıki tarafa o kadar çok bilgi verirsiniz.
Eğer içeriğiniz kısa olursa derinlemesine bilgi arayan kullanıcılar sitenizde çok fazla durmaz hemen siteyi terk ederler. Buda sitenizde geçirilen ortalama zamanınızı düşürür. İçeriğin uzunluğundan dolayı sitenizin anahtar kelime oranı yükselir ve sitede geçirilen ortalama zaman artar dolayısıyla da arama motorlarında da yükselirsiniz. Eğer içeriğinizin kaliteli olmasını istiyorsanız en az 1000 kelimeden oluşmasına dikkat etmelisiniz.
Bir durum yaşamışsınızdır bunu bir başkasına anlatırken kelimeler kifayetsiz kalır anlatmak istediğiniz durumu anlatamaz, karşınızdaki insana aktaramazsınız. İşte içeriklerde böyledir. Anlatmak istediğiniz bir durumu bazen yazıyla anlatamazsınız. Anlatsanız bile karşıki taraf için yeterli bir şekilde anlaşılamaz. İşte bu gibi durumlarda içeriklerinizde resim kullanmaktan sakınmayın. Fakat resimleri eklerken de erişilebilirliğinizi arttırmaya dikkat etmelisiniz. Bunu nasıl yaparım derseniz bir önceki yazımız olan webde erişilebilirlik ipuçlarını okumanızı tavsiye ederiz.
İçeriğinizde yazılarla anlaşılamayan bölümleri resimlerle desteklerseniz içeriğimiz kaliteli olur ve ziyaretçilerin gözünde site kaliteli olarak görünür başka bir aramada, arama motorlarındaki sıralamalarda alt sıralarda bulunsanız bile bir önceki yazıda sizden memnun kaldığı için sitenizi büyük olasılıkla ziyaret edecektir.
İçeriğinizde metinlerin boyutu, paragraflar ve aralık gibi önemli detaylara dikkat etmezseniz siteniz kötü bir görünüm alacaktır. Bu da ziyaretçi kaybıyla sonuçlanacaktır. Ayrıca sitenizin biçimlendirmesini de hedeflediğiniz ziyaretçi kitlesine göre yapmalısınız. Örneğin drupal ile oyun sitesi yaparken oyunları genelde küçük çocuklar oynadıkları için biçimlendirmenizle de çocuklara hitap etmelisiniz.
Bir siteye girdiğinizi varsayalım font boyutu çok küçük okumakta güçlük çekiyorsunuz. Yapacağınız ilk iş ne olurdu ? Hemen o siteden çıkıp başka yerlerde istediğinizi aramak isterdiniz demi ? İşte sizin sitenizin ziyaretçileri de sitenizin okunabilirliği iyi olmazsa yapacakları ilk iş sitenizi terk etmek olacaktır. Başka bir aramasında ise ilk sırada çıksanız bile içeriği okunaklı değil diye boşuna sitenizi ziyaret edip vakit harcamayacaktır.
Tüm Türkiye’yi hedefleyen bir web sitesi yaptınız fakat içeriğinizi kendi yörenize ait şiveyle yazıyorsunuz veya sürekli devrik cümleler kuruyorsunuz. Bu şekilde içerik girmeye devam ederseniz diğer bölgelerden gelen ziyaretçiler içeriğinizdeki birçok kelimeyi anlamakta güçlük çekecekler veya içeriğin devrik olmasından dolayı içeriği anlamakta zorlanacaklardır. Dilbilgisi kurallarına dikkat etmediniz “yol” yerine “lol”, “drupal” yerine “durupal” yazdınız. Ziyaretçiler içeriğin özensiz hazırlandığını anlayacaklar ve yine içeriği anlamakta zorlanacaklardır. Bu zorluklar karşısında birçoğunun yapacağı ilk iş siteyi terk etmek olacaktır.
Hedeflediğiniz kitleye uygun imla ve dilbilgisi kurallarını gözardı etmeden içerikler girmelisiniz.
Ziyaretçileri sitede daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak için sitenizin gözle görülür bir yerine daha önce yazdığınız yazılara ait linkler vermelisiniz. Bu linkler sayesinde diğer yazılarınızın da okunma oranı yükselecek ve sitede geçirilen ortalama zaman arttığı için arama motorları tarafından siteniz sevilecek sıralamanız yükselecektir.
Günümüzde teknoloji kullanımının artması sebebiyle insanlar günde en az bir saatini sosyal medyalara harcamaktadır. Siz de sitenize sosyal medyada paylaş butonları koyarak sosyal medyanın gücünden yararlanabilir ve sitenizin ziyaretçi sayısını dolayısıyla kalitesini de arttırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sitenizin başlığını oluştururken dikkat çekici olarak yazmalısınız. Çünkü sosyal medyada içeriğinizin başlığı ve kısa özeti yayınlanmaktadır. Başlığınız dikkat çekici olursa sosyal medyadan gelen ziyaretçi sayılarınız artacaktır. Örneğin “Drupal Eğitimi” diye bir başlık atar ve bunu sosyal medyada paylaşırsanız istediğiniz ziyaretçi rakamlarına ulaşamazsınız. Eğer “Drupal Eğitimleri Sizlere Neler Kazandırır?” veya “Drupal Eğitimi İle Hemen Para Kazanmaya Başlayın!” başlıklarını atarsanız tıklama oranınızla paralel olarak ziyaretçi sayınızda artacaktır.
Arama motorlarında yükselmek amacıyla birçok webmaster diğer sitelerden linkler almaktadır. Peki bu linkler ne kadar doğru? Arama motoru sıralamanızı yükseltmek amacıyla yaptığınız bu çalışma sonucunda ya sıralamanız düşerse ? Sadece aldığınız linkler değil sitenizden giden linklerinde arama motoru sıralamanızı etkilediğini biliyor musunuz? İşte tüm bunları önlemek amacıyla link aldığınız yerlerin ve link verdiğiniz yerlerin içeriğinin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.
Kaliteli bir web sitesi oluşturmaya kaliteli alan adıyla başlamalısınız. Akılda kalıcı ve kaliteli isimlere sahip alan adları arama motorlarında daha üst sıralara çıkacak ve sadık ziyaretçilere sahip olacaktır. Eğer web işlerine aşina değilseniz ucuz domainler ve barındırma sunucuları siteniz açısından kötü bir seçenek olacaktır. Eğer alan adınız kaliteli olmaz ise kaliteli içerik arayan kullanıcılar alan adı bile kaliteli değil yüksek ihtimalle spam sitedir diye düşünüp yüksek ihtimalle sitenizi ziyaret etmeyeceklerdir.
Ziyaretçiler kaliteli buldukları içeriğe teşekkür etmek veya anlamadığı bir yeri sormak isterler. Bunun için ziyaretçilerin siteye katılımını arttıracak olan yorum bölümünü sitenizde mutlaka bulundurun. Soru soran kullanıcılar cevabı gelmiş mi diye bu yolla belirli aralıklarla ziyaret edeceklerdir. Ayrıca yorumlara cevabınız kaliteli ve düzgün olursa ziyaretçilerin gözünde bir üst kademe yükselecek ve bir sonraki aramasında sitenizi ziyaret etmesini sağlayabileceksiniz.
Sitenizi sadece arama motorlarında yükseltmek ve her konuda bir şeyler yazmak için kullanmayın. Sitenizin içeriğinin ziyaretçilere bir şeyler katıp katmadığını göz önünde bulundurun. Ziyaretçilerin gözünden sitenizi değerlendirin bunlara göre içeriğinizi tekrardan düzenleyin bu sayede de ziyaretçilerin geri gelme oranını artar ve arama motorlarında da yükselirsiniz.
Kaliteli içerik oluşturmayla ilgili daha ayrıntılı bilgi ve sitenizin kaliteli içerik analizi için bizleri arayabilir, alanında uzman danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ