Ana içeriğe atla

Web Erişilebilirlik İpuçları

Günlük binlerce kişinin ziyaret edebileceği hayaliyle bir web sitesi kurdunuz fakat ziyaretçi sayınız bir türlü istediğiniz rakamlara ulaşmadı mı?
Veli Akçakaya
Veli Akçakaya Drupal Developer
5 dakika okuma süresi
web-erisilebilirlik-ipuclari

Web sitenizde optimize etmeniz gereken başka konular olabilir, örneğin erişilebilirler özellikleri bunlardan biridir. Sitenize istediğiniz ölçüde ziyaretçi çekebilmek için tek yapmanız gereken fazladan zaman ve çaba harcamanızdır.

Örneğin web sitenizin hiç engelliler içinde kullanılabilir olmasını düşündünüz mü? Bilindiği üzere Türkiye nufusünün %29.9’u engellilerden oluşmaktadır. Web sitenizin engelliler tarafından kolay erişilebilir ve kullanılabilir olması web de erişilebilirliğinizi arttıracak ve sizinde bu %29.9 olan dilimden ziyaretçi payı almanızı sağlayacaktır.

Bir görme engelli web sitenizi ziyaret ettiğinde içerikten yararlanmak için ekran okuyucularını kullanmak zorundadır . Birçok webmasterın sitelerinde kullanmış oldukları içeriğin kısa özetini anlatan bloglar ve altına eklenen devamı butonları ekran okuyucusunda sürekli devamı... devamı diye okunacaktır. Daha ne olduğunu bilmeden sürekli devamı... devamı sözleri muhtemelen ziyaretçileri kızdıracaktır. Bu ziyaretçinin sıkılmasına ve siteyi terk edip istediğini başka yerde aramasına sebep olacaktır.

Bu sorundan tamamen kurulmak için aslında küçük bir kod parçası işimizi görmektedir.

<a href="/">Devamı <span class="Devami"> [site] Blog</span></a>

Devami CSS sınıfı normal kullanıcılar tarafından görünmeyen fakat ekran okuyucu kullanan kullanıcılar açısından duyulabilir kodlar içermelidir. Bu sayede ekran okuyucu kullanan ziyaretçiler içinde siteniz kullanışlı konuma gelebilecektir.

Resimlerle Erişilebilirlik

Geliştiriciler web sayfalarınızdaki resimler için alt etiketini kullanıyor musunuz? Kullananların bir çoğu bu etiketi önemsememekte SEO uyumluluğunu bozmasın diye kısa kısa sözcükler girmektedirler. Eğer alt etiketinize o resmi anlatan yazıyı girerseniz sitenize ekran okuyucuyla gelen ziyaretçiye resim hakkında da ayrıntılı bilgi vermiş ve erişilebilirliğinizi de arttırmış olursunuz.

Formlarda Erişilebilirlik

Web sitenizde üye girişi formunuz var ve devam edebilmek için bazı alanlar zorunlu kullanıcı buraları boş geçtiğinde birçok web sitesi o alanın yanında kırmızı veya başka bir renk ünlem ile oranın zorunlu olduğuna dair uyarı vermektedir. Bu normal bir ziyaretçi için gayet kullanışlı birşeydir. Fakat hiç görme engelli veya renk körlüğü olan birini düşündünüz mü? Siz istediğiniz rengi verin görme problemi olan birisi bunu algılayamayacaktır. Üye girişini yapamayan veya o formdan ileri geçemeyen bir kullanıcı siteyi terk edecek ve başka bir aramasında siteyi arama motoru sıralamasında duysa bile bir daha kolay kolay ziyaret etmeyecektir.

Çözüm kolaydır. Ünlem işareti vermek yerine o alana dair uyarı metni yazmak bu problemi tamamen ortadan kaldıracaktır. Ekran okuyucu sayesinde o alanın zorunlu olduğunu duyabilecekler ve o alanı dolduracaklardır.

Hata İletilerinde Erişilebilirlik

Web sayfalarınızın en altında bulunan herhangi bir formu ziyaretçileriniz doldurdu ve formu işlemek üzere sunucuya gönderdi. Bir hata meydana geldi ve ziyaretçiye bu hatayı formun yan tarafında belirttiniz. Hata mesajının yerini belirlerken görme engelli ziyaretçiyi hiç düşündünüz mü? Ekran okuma bu hata mesajını okuyabilmek için tüm sayfayı tekrar okumak zorunda kalacak ve bu işlemlerden sıkılan kullanıcı sitenizi terk edecektir.

Çözümü ise hata mesajlarını sitenin en üst taraflarında vermektir. Bu sayede ekran okuyucuları ilk olarak bu hatayı okuyacak ve ziyaretçiler nerede hata yaptıklarını vakit kaybetmeden öğrenebileceklerdir.  Bu da sitenizin kullanışlı ve erişilebilir olmasını sağlayacaktır.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]