Ana içeriğe atla

Kişiselleştirme Web Sitesinde Neden Zor?

Web sitesi kişiselleştirme, bir web sitesinde ziyaretçilere özel deneyim yaratma sürecidir.
sebnem.saglam@…
sebnem.saglam@…
3 dakika okuma süresi
web-sitesinde-kisisellestirme-neden-gorundugunden-daha-zordur

Burada söz konusu olan içeriğin kişiselleştirilmesi değildir; bütün web sayfalarının ve web sitesini oluşturan diğer unsurların istatistikler ve öngörüler ışığında şekillendirilmesi işin içine girer.

Kişiselleştirme aslında yeni bir terim değil. Bu kavram internet dünyasına girmeden çok önce bile hayatımızda vardı. Ama son yıllarda web sitesi kişiselleştirmesinden sıklıkla bahsedilir oldu. Piyasaya bakıldığında kişiselleştirmeye önem veren sitelerin başarıyla ulaşma olasılığının arttığını söylemek yanlış olmaz.

Kişiselleştirme basit gibi görünse de gerek global gerekse lokal pazarda uygulama esnasında birçok zorlukla karşılaşmak olasılık dahilinde. Bu işi göründüğünden daha zor hale getiren özellikle üç etmen var: kaynak/zaman, raporlama ve yönetimin beklentileri.

Kaynaklar ve Zaman

Bir web sitesini tam anlamıyla kişiselleştirmek için uzun bir zaman ve bol kaynak ayırmak şarttır. Üstelik bu, tek seferlik bir işlem değil aksine bir süreçtir. Ziyaretçilerin ve piyasanın trendlerini takip ederek güncellemeler yapmanız gerekir. İşi daha basitleştirmek için web sitenizin sadece bir bölümünü bu yönde geliştirmek isteseniz de aynı şeyler geçerlidir.

Amazon gibi başarılı global şirketlere bakarsanız en büyük avantajlarının arzu edilen değişiklikleri yapacak ve sürdürecek kaynak ve zamana sahip olmaları olduğunu görürsünüz. Kaynaktan kasıt iş gücü, para veya veriler olabilir. Konunun farklı dallarıyla uğraşabilecek çalışanlar sağlanacak ayrıntılı verilerden sürecin başarısını ve verimliliğini değerlendirebilir.

Kişiselleştirmeyi gerçekleştirmenin yanı sıra sonra onun ne kadar başarılı olduğunu ilgili araçlarla takip etmek de zaman faktörüne dahil edilebilir. Ölçülebilir veriler elde edebilmek ve daha sonra bunları değerlendirmek için de zaman gerekir.

Raporlama

Kaynaklar ve zamandan sonraki aşama raporlamadır. Raporlama, yapılan kişiselleştirmenin web içeriğinizi geliştirip geliştirmediğini tespit etmenize yardımcı olur. Raporlama birçok farklı şekilde yapılabilir. Hangi yöntemin web sitenize daha uygun olduğunu yine “zamanla” daha iyi anlayabilirsiniz.

Raporlama yaparken bazı soruları kendinize sormanız gerekir. Örneğin; "Web sitenizde sizin için öncelikli olan ne?" Tıklama sayısını artırmak mı? Yoksa tıklama oranını artırmak mı? Web sitenizin diğer sayfalarına yönlendirme yapmak ve ziyaret sağlamak mı? İdeal açından, bu soruların hepsine cevabınız "Evet." olmalı. Bu sorulara süreçte başka sorular da ekleneceğini hesaba katarsanız kişiselleştirmenin neden göründüğünden daha zor olduğunu anlayabilirsiniz.

Türkiye’de muhtemelen zaman ve kaynak eksikliğinden dolayı fazla uygulanamayan A/B testi, size raporlama için gereken verileri sağlar. Bu test, ziyaretçilerinizi A ve B gruplarına ayırarak farklı tasarım ve içerik örnekleri sunarak aynı hedefe ulaştırmayı amaçlar. A/B testi karşılaştırmalı bir rapor hazırlamanıza yardım eder.

Yönetimin Beklentileri

Kişiselleştirme başlı başına mesai isteyen bir iş olduğu için mümkünse kendi kendinize yapmak yerine başka birinden yardım almanız daha iyi olacaktır. Ama bir kişi bile sürece dahil olduğunda konuyu onunla etraflıca tartışarak mevcut beklentilerin hangilerinin ulaşılabilir olduğu, hangilerinin ise ulaşılabilir olmadığını değerlendirmeniz gerekir.

Bazen tartışmalar “Sadece test edelim” veya “Kampanya düzenleyelim” ile hemen kapatılabilecek gibi görünür ama aslında web sitesi kişiselleştirme daha büyük bir strateji planı gerektirir. Öncelikle, hedef kitlenizin belirlenmesi ve alanında uzman bir ekiple birlikte hedef kiteleye ait detayların belirlenmesi gerekir. Daha sonra, bu kitleyi yeniden değerlendirmeye sokarak yeni kampanyalarda daha hızlı ilerleme kaydedilebilir. Ayrıca, kişiselleştirmenin web sitesi trafiğini artırmak için değil kaliteli trafiğin sitenizde daha uzun süre kalmasını hedeflediğini unutmamalısınız ve bu hususta ekibinizi mutlaka bilgilendirmelisiniz.

Sonuç olarak, kişiselleştirme web siteniz için önemlidir ve sürece heyecan katar ama göründüğü kadar kolay olmadığını da bilmeniz gerekir. Bu süreci başarılı bir şekilde yürütmek için yeterli zaman ve kaynak ayırarak stratejinizi iyi bir şekilde kurgulamalı ve onu doğru temeller üstüne yerleştirmelisiniz.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]