Ana içeriğe atla

Web Sitelerimizin Durumu Kötü

Ülkemizde tüm dünya ile paralel olarak hatta daha hızlı bir oranda internet ve mobil cihaz kullanımı hızla artıyor.
Veli Akçakaya
Veli Akçakaya Drupal Developer
5 dakika okuma süresi
web-sitelerimizin-durumu-kotu

İnsanımız dijital teknolojilere hızla uyum sağlıyor, ancak KOBİ’lerimiz değişime ayak uydurmakta yavaş kalıyor. Yellow Medya’nın dünyanın önde gelen şirketlerinden vSplash Techlabs ile birlikte yaptığı SMB Digital Scape 2012 Kış Araştırması’na göre, KOBİ’lerimizin internet sayfaları çok büyük ve önemli eksiklerle dolu. vSplash Techlabs’ın 800 bin işletmenin web sitelerini incelediği SMB 2012 Kış Araştırması, KOBİ’lerimizin Web sitelerini ivedilikle gözden geçirmeleri ve yeniden ele almaları gerektiğini çok açık olarak ortaya koyuyor.

İşte araştırmadan hiç de sürpriz olmayan bazı çarpıcı sonuçlar;

  • Türkiye’deki KOBİ’lerin sadece yüzde 37’sinin internet sitesi var, geriye kalan %63'ün web sitesi bile yok.
  • Web sitesi olan KOBİ'lerin bu sitelerinin yüzde 99’u mobil cihazlarla ile uyumlu değil yani web sitesini tablet bilgisayar ve cep telefonuyla görüntüleyen kullanıcılar ya sayfaları açamıyor, ya da düşük kaliteli sonuçlar elde ediyor.
  • Web sitelerin ana sayfalarında kritik bilgiler maalesef yer almıyor. Örneğin, Yüzde 98’inin adres, harita ve yol bilgisi, yüzde 73’ünün telefon numarası ve e-posta adresi yok.
  • Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise sosyal medya bağlantıları ile ilgili. Belki sosyal medya kobiler için çok önemli olmayabilir ancak sitelerin yüzde 90’ının Facebook, yüzde 93’ünün Twitter bağlantısı eksik.
  • KOBİ'lerin yüzde 96’sının web sitesinde video bulunmuyor. Özellikle kullanıcıların uzun yazıları okumadıkları dönemde multimedya öğelerinin eksik kullanılması ayrı bir eksik.
  • KOBİ'lerin bir çoğu ürünlerini satarak ayakta kalabilirken kobilerin web sitelerinin yüzde 98’i e-ticaret için uyumlu değil.

Peki KOBİ'ler ne yapmalı? web sitelerinin oluştururken nelere dikkat etmeliler;

  • Öncelikle tüm kobilerin web siteleri Türk Ticaret Kanunda belirtilen hususları taşımalıdır.
  • Kullanıcılar o kadar yoğun bir dijital içerik ile karşılaşıyorlar ki okumaya ve beklemeye tahammülleri yok, web sitelerin 2-3 saniye gibi çok kısa bir sürede açılması gerekiyor.
  • KOBİ'ler için bir diğer önemli husus ise web sitelerinin arama motorları ile uyumlu olmasıdır. Google gibi arama motorlarında ilgili kelime aramalarında web sitesine ulaşılması etkin web siteleri için önemlidir, aksi durumda ziyaretçisi olmayan web sitelerinin kimseye faydası olmayacaktır.
  • Web siteleri canlı ve yaşayan yapılardır, öyle olmaları gerekiyor. İçeriklerinin sürekli yenilenmesi, ziyaretçilere güncel içerik sunulması önemlidir.
  • Bir diğer önemli nokta güvenliktir, web sitelerinde kullanıcı adı ve şifre ile erişilen ve kişisel bilgi içeren bölümlere izinsiz giriş yapılamamalıdır.
  • Şirketin iletişim, adres ve ulaşım gibi bilgilerine web sitesi üzerinden erişilmelidir.
  • Mobile uyumluluk ise son dönemde özellikle popüler olmuş ve neredeyse bir ihtiyaç haline gelmiştir, web sitelerinin olmazsa olmazlarından biri de mobil ve tabletlerden sorunsuzca görüntülenebilmesidir.

Siz de şirketiniz için web sitesi yaptıracaksanız veya yenileyecekseniz hızlı açılmasına, mobile ve tablet desteğinin olmasına, şık bir tasarıma ve kullanışlı bir içerik yönetim sistemine sahip olmasına dikkat ediniz.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]