Ana içeriğe atla

Drupal ile Uçuşa Geçin

Trafikte hız felakettir ama konu web sitenize geldiğinde olabildiğince hızlı olması gerekir.
Samet Yaman
Samet Yaman
7 dakika okuma süresi
drupal-ile-ucusa-gecin

Yavaş çalışan web siteleri ziyaretçilerinize kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatır, çok yavaş web siteleri ise emek/para/zaman harcayarak yaptığınız çalışmaların tam anlamıyla çöp olmasına sebep olur.

Drupal tabanlı web sitenizi geliştirdikten sonra yayına almadan önce kontrol etmeniz gereken önemli hususlardan biri de onun performansıdır. Drupal, çok yüksek trafikli web sitelerini de kolayca yönetmenize imkan veren bir altyapı sağlar, yeter ki siz onu doğru bir şekilde yapılandırmış olun.

Hızlı çalışan bir web sitesi, arama motorlarında üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olur, ziyaretçilerinize çok daha iyi bir deneyim yaşatır, dönüşüm oranlarınızın artmasına yardımcı olur böylece web sitesi üzerinden satışlarınızı ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz.

Drupal ile son derece güçlü ve iyi performans gösteren web uygulamaları oluşturabilirsiniz. Aşağıda, Drupal web sitenizin performansını arttırmak, onu uçuşa geçirmek için bazı ipuçları listeledik;

Drupal çok esnek ve iyi çalışan bir önbellek sistemine sahiptir, doğrudan Drupal ile gelen önbellek sistemi ile bile web sitenizin hızını kolaylıkla arttırabilirsiniz.  Özellikle Drupal 8 ile birlikte performans ve önbellekleme konusunda çok daha başarılı hale geldi. Drupal yönetim panelinden önbellek ayarlarını yaparak web sitenizin hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Aşağıdaki ekranda Drupal 8 Performans ayarları ekranını görebilirsiniz. Önbellek için bir zaman aralığı seçebilirsiniz. Ayrıca css ve javasctipt dosyaların sıkıştırılmasını etkinleştirerek hızlı yüklenmesi ve daha az trafik kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Genel önbellek ayarları dışında isterseniz views veya block’lar için de ayrı ayrı önbellek ayarları yapabilirsiniz. Özellikle web sitenizin yavaş yüklenmesine sebep olacak view’ların kesinlikle önbellek ayarlarını yapmanızı tavsiye ederiz.

Drupal topluluğu tarafından geliştirilen aşağıdaki modüller ile Drupal’a önbellekleme konusunda daha fazla yetkinlik kazandırabilirsiniz.

  • Memcache: Memcache, veritabanında tutulan önbellek içeriklerini RAM’de tutarak Drupal web sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlar. Sunucunun her seferinde veritabanına bağlanıp sorgu yapmasına gerek kalmadan doğrudan sonuçları ziyaretçilerinize gösterir.
  • Boost: Eğer trafiğinizin çoğu kayıtlı olmayan kullanıcılar tarafından sağlanıyor ise Boost’u kullanabilirsiniz. Boost, web sitenizin sunucu üzerinde statik bir kopyasını oluşturur ve ziyaretçilerinize hiç veritabanı sorgusu yapmadan doğrudan statik içerikleri gösterir. Özellikle paylaşımlı hosting kullananlar için epey işe yarar bir yöntemdir.

  • Varnish: Varnish, kullanıcı ile web sunucunuz arasında çalışan bir servistir. Sayfalar önbellekte tutulur ve kullanıcıya performanslı bir şekilde iletilir. Çok yüksek trafiğe sahipseniz Vanish kullanabilirsiniz. Yüksek performans sağlamasına rağmen diğer iki yönteme göre konfigürasyonu biraz daha zordur.

CDN (Content Delivery Network)

Açılımı Content Delivery Network olan CDN’ler dünyanın farklı sunucularında yer alan görsel, css, javascript gibi statik içeriklerin kullanıcılara kendilerine en yakın sunucudan yüklenmesini sağlar. CDN ile statik içerikler çok daha hızlı yüklenir, ayrıca web sitenizin barındırıldığı sunucunun istek sayısı da azalacağından web siteniz daha performanslı çalışır.

Kullanılmayan Modül ve Blok’ları Kaldırın

Kullanılmayan modül ve blok’unuz varsa kaldırın. Her ne kadar siz bu modülleri kullanmasanız bile açık olan her modül Drupal’ın daha yavaş çalışmasına sebep olur, gereksiz yere sunucu kaynaklarını tüketir.

Tema Dosyalarınızı Optimize Edin

Drupal’ın en güçlü yanlarından biri geliştiricilere çok detaylı özelleştirme olanakları sağlamasıdır. Drupal tema dosyalarınızda (.tpl veya .twig) gereksiz boşlukları, açıklama satırlarını ve gereksiz girintileri kaldırın. Dosyalar daha düşük boyuta sahip olacak ve çok daha hızlı yüklenecektir.

Görsel Optimizasyonu

Güzel görünen web sitelerinde çok sayıda iyi ve kaliteli görsel kullanılmaktadır. Kullanılan büyük boyutlu görseller web sitelerinin daha yavaş yüklenmesine sebep olur. Web sitelerinde kullanılan görselleri yüklemeden önce 3. parti uygulamalar ile optimize edebileceğiniz gibi Drupal çekirdeği ile gelen resim araç kiti ile de yüklenen görsellerin kalitesini ayarlayabilirsiniz.  Drupal Image Optimize modülü ile Yahoo! ve SmushIt gibi harici servisler ile de görsel optimizasyonu yapabilirsiniz.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]