Ana içeriğe atla

Drupal 8 Views

Drupal 8 her şeyi ile yeni ve çok daha iyi bir içerik yönetim platformu olarak geliştirdi.
Seda Aktepe
Seda Aktepe Front End Developer
10 dakika okuma süresi
drupal-8-views

Drupal 8 herşeyi ile yeni ve çok daha iyi bir içerik yönetim platformu olarak geliştirdi. Drupal 8'de çok sayıda yenilik ve değişiklik var ama bunlardan belki de en önemlilerinden biri Views modülünün çekirdek'e dahil olmasıdır. Views modülünü etkili ve doğru bir şekilde kullanarak Drupal ile aktif olarak websiteleri geliştirebilirsiniz. Güzel haber; Views, çekirdeğe dahil olmasına rağmen çok fazla değişiklik yok. Herhangi bir modül beklemeden sadece Drupal 8 ile web siteleri geliştirmeye başlayabilirsiniz. 

Drupal'a yeni başlayan birçok geliştirici için, içerik oluşturduktan sonraki ilk adım girilen içeriklerin web sitelerinde nasıl listeleneceğini öğrenmektir. İşte tam da bu noktada Views devreye giriyor. Drupal 7 ve Drupal 8 arasında Views modülünde çok fazla değişiklik yok, aşağıdaki iki ekran görüntüsünde farkları görebilirsiniz, çok fazla kullanılmayan kısımlarında ufak değişiklikler yapılmış ancak eğer çok iyi bir Views kullanıcısı değilseniz bunu farketmeyebilirsiniz.

Drupal 7

Drupal 8

Drupal 8 ile birlikte Views, yönetim sayfaları ve varsayılan olarak gelen bazı sayfaları oluşturmak için kullanılıyor. Yani içeriklerin ve kullanıcıların listelendiği yönetim sayfaları, son girilen içeriklerin listelendiği dinamik yapılar varsayılan olarak Views ile oluşturuluyor.  Drupal 8 ile gelen bir diğer yenilik de daha fazla sayıda hazır Views'ın gelmesidir. Sözlük ve arşiv (Archive ve Glossary) view'ları dışında varsayılan olarak gelen ve kullanıma hazır olan çok sayıda Views var. 

Farklılıklar

Arayüzde birkaç küçük değişiklik yapılmış, "No Results Behavior" bölümü Drupal 8'de sağ bölümde yer alan Advanced alanına taşınmış. View'ın kopyasını almak için kullandığımız butonun adı "duplicate" olarak değiştirilmiş, daha önce "clone" olarak yer alıyordu. Aslında bu küçük farklılıklar sizi yavaşlatmayacaktır, zaten Drupal 7'den bildiğiniz Views'ı aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Theme Information kısmı kaldırıldı 

Drupal 7 Views'da en çok kullanılan özelliklerden olan hangi tema dosyasını kullanacağınızı belirten Theme Information kısmı kaldırıldı. Aslında kaldırmasalar ne iyi olurdu, geliştiricilerin işini epey kolaylaştırıyordu. Views ekranından öğrendiğiniz dosya adlarını artık Twig'in debug (hata ayıklama) kısmından öğrenebileceksiniz. 

Field Language ayarları kaldırıldı

Drupal 7'de sağ tarafta yer alan Advanced (Gelişmiş) bölümündeki Field Language seçeneği kaldırıldı, artık bu ayarı her bir field için yapabilirsiniz. Drupal 8'de çoklu dil desteğinin çekirdeğe dahil olmasından dolayı bu bölümde değişiklikler yapıldı.

Advanced Help bölümü kaldırıldı

Çok kullanılmayan gelişmiş yardım seçeneği de Drupal 8 ile birlikte Views modülünden çıkarıldı.  https://www.drupal.org/docs/8/core/modules/views adresinden ilgili yardım dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

Views, Drupal çekirdeğine dahil olan tek modül değil, bunun yanında farklı sistemler ile veri alış verişini sağlayan Web Service modülleri de geliştirildi. İlgili modülleri açtığınızda "Responsive Endpoint" adında Views modülüne yeni bir görünüm gelecek. "Responsive Endpoint" ile JSON veya farklı formatlarda çıktılar elde edebilirsiniz.

Drupal içerik yönetim sistemini diğer sistemlerden ayıran en önemli modüllerin başında Views geliyor. Drupal 8 ile birlikte herhangi bir ek modüle gerek kalmadan web siteleri geliştirebilirsiniz.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]