Docksal üzerinden Drupal9 kurulumu yapmadan önce birkaç kavramdan basit şekilde bahsedelim.
Sunucu, web sitelerine ait içeriklerin depolandığı, bir bilgisayardan daha fazla veri işleyebilen, gelişmiş bir makine olarak tanımlanabilir. Daha açık bir ifade ile, kullanıcının verilere online olarak ulaşabilmesini sağlayan, bu verileri onların kullanımına sunan sistemlerdir.
SSH (Secure Shell), ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanan ve sunucu üzerinden çalıştırılan, dosya transfer işlemlerinin gerçekleştirmeye olanak sağlayan uzak sunucu bağlantısıdır. Windows ve Mac Os işletim sistemlerinde bağlantıyı kurmamızı sağlayan ek bir yazılım gereklidir.
Hosts dosyası, bir internet sitesine girebilmek için ihtiyaç duyulan IP adreslerinin yazılı olduğu metin editörleri ile açılıp değiştirilebilen düz bir metin dosyasıdır. İnternet sitelerinin isimlerini ip adresleri ile eşleştirir. DNS hizmetinde bir sorun, engel ya da yönlendirme vs varsa ve istediğiniz siteler açılmıyorsa, hosts dosyası üzerinde belirli alan adlarını ip adresleriyle birlikte değişiklik yaparak açılır hale getirebilirsiniz.
Şimdi docksal üzerinden sıfırdan bir proje oluşturabiliriz. Bunun için ilk olarak bir terminale ihtiyacımız var. Mac os işletim sistemleri için Docker Desktop’ı, Windows işletim sistemleri için Putty’i indirip gerekli sunucu bilgilerini girerek çalıştırabilirsiniz.
Ardından açılan terminalde aşağıda bulunan komutları sırasıyla çalıştırın.
drupalproject adında bir proje oluşturalım;
fin run-cli composer create-project drupal/recommended-project drupalproject
Projenin bulunduğu dizine girelim;
cd drupalproject
Proje içerisine .docksal adında bir dizin oluşturalım;
mkdir .docksal
Proje belgenizin kök dizinin web olarak ayarlayalım;
fin config set DOCROOT=web
Ve projeyi başlatalım;
fin project start
Projemiz oluştu ve url adresini bize verdi. Projemize tarayıcımızdan ulaşabilmek için C:\Windows\System32\drivers\etc dizininde ki hosts dosyasına sunucu ipnizi ve url adresini eklememiz gerekiyor. Hosts dosyası özel izin gerektirdiği için açtığınız uygulamayı yönetici olarak çalıştırmayı unutmayın!
<host machine IP> drupalproject.docksal
Artık projemize tarayıcımızdan ulaşabiliriz.
Tarayıcımıza projemizin adresini yazarak ilk kurulum ekranına geliyoruz. Dilini ayarlıyoruz.
Kurulum için bir profile ihtiyacımız olacak, standart profil seçiyoruz.
Veritabanı yapılandırılması için gerekli alanları aşağıdaki gibi dolduruyoruz.
Kaydettiğimizde ihtiyacımız olan tüm modüller kurulmuş oluyor.
Ardından siteyi yapılandırmak için gerekli olan site ismi, herhangi bir güncelleme için sitenin e-mail gönderip alabileceği, site e-mail adresi gibi bilgilere de kendi bilgilerinizi girerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Tebrikler, docksal üzerinden Drupal 9 kurulumunu tamamladınız.
GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ