Ana içeriğe atla

AWS Lightsail ile Drupal 9 Kurulumu

Bu yazıda sunucu kurulumu ayarlarını en hızlı ve güvenli olacak şekilde yapılandırma işlemleri bizler için kolaylaştıran AWS Lightsail servisi ile Bitnami sertifikalı Drupal 9 kurulumuna değinilecektir.
Emircan Erkul
Emircan Erkul
10 dakika okuma süresi
aws-lightsail-ile-drupal-9-kurulumu

AWS Lightsail, ücretsiz olarak ilk ay 512 MB Bellek, 1 çekirdekli işlemci, 20 GB SSD Disk ve 1 TB transfer özelliklerine sahip tamamen kişiye özel (paylaşımsız) sunucu üzerinde Drupal 9’un denenmesine fırsat tanımaktadır. Ayrıca servisi kullanmaya devam edildiği sürece ücretsiz olarak bir adet sabit ip de sunmaktadır.

AWS Lightsail kullanabilmek için öncelikle Amazon hesabınızın olması gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra karşınıza çıkan ekrandan Create instance butonuna tıklayarak sunucu oluşturma aşamasına geçilmektedir. 

Select blueprint kısmından Drupal seçeneği karşımıza çıkmaktadır. Farklı herhangi bir düzenleme yapmadan dahi sayfanın en aşağısında bulunan Create instance butonuna tıklayarak sunucu oluşturabilirsiniz. Yaklaşık 3 dakika içerisinde sunucu hazır hale gelecektir.

Oluşturulmuş olan bu sunucuya henüz statik ip ataması yapılmadığından dolayı sunucu her yeniden başlatıldığında tekrar tekrar ip değişimi olacaktır. Bu durumu önlemek için statik ip tanımlanmalıdır.

Anasayfada yer alan sekmelerden networking sekmesinden statik ip oluşturulabilmektedir. Statik ip oluştururken ip’nin atanacağı sunucu seçilebilmesinin yanı sıra oluşturulan statik ip’nin ataması daha sonradan da yapılabilmektedir.

Atama yapılmasının ardından atanan ip ile doğrudan drupal sayfasına ulaşılabilmektedir. Fakat ip, hatırlanması zor olan rakamlardan oluştuğundan dolayı bu ip’yi gösteren alan adları kullanılmalıdır. Ücreti ile com alan adı alabileceğiniz gibi, ücretsiz alabileceğiniz alan adları da mevcuttur. Fakat arama motoru optimizasyonu (seo) açısından ücretsiz alan adları tercih edilmemektedir.

Amazon ücretsiz olarak DNS hizmeti sağlasada, DNS yönetimi için Cloudflare tercih edilmiştir. Bu örnek çalışmada Cloudflare yönetim panelinde bulunan DNS sekmesinden statik ip adresi sahibi olduğum alan adına alt alan adı olarak tanımlanmıştır. Artık drupal9.drupart.com.tr adresi ile internet sayfasına erişebilmekteyim. Sizler de sahibi olduğunuz alan adını oluşturduğunuz sunucunun ip adresine bu yöntem ile atayarak drupal kurulu olan siteye belirlediğiniz alan adı ile erişebilirsiniz.

AWS Lightsail'in bizleri ilk karşılayan sayfasında oluşturulan sunucular listelenmektedir. Oluşturduğunuz sunucuyu bu listede görebilir ve terminal simgesine tıklayarak sunucunun terminaline doğrudan tarayıcı üzerinden erişebilirsiniz.

Drupal giriş bilgilerini öğrenmek için

cat bitnami_credentials

Sunucu web servislerini başlatmak, durdurmak, yeniden başlatmak ve web servislerin durumlarını öğrenmek için;

sudo /opt/bitnami/ctlscript.sh (start|stop|restart|status)

Drush erişimi için doğrudan drush yazılması yeterlidir. Örneğin drush ile Drupal cache temizlemek için;

drush cr

Komutları başlıca kullanılmaktadır. Daha fazla detaylı bilgi için Bitnami’nin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]