Ana içeriğe atla

2013 Web Tasarım Trendleri

Web siteleri yaşayan, canlı ortamlardır ve sürekli bakım ve gelişme isterler.
Veli Akçakaya
Veli Akçakaya Drupal Developer
10 dakika okuma süresi
2013-web-tasarim-trendleri

Web siteleri yaşayan, canlı ortamlardır ve sürekli bakım ve gelişme isterler ancak web sitelerindeki değişimlerin en önemli kritik noktası kullanıcı alışkanlıklarını kaybetmemektir. Kullanıcı alışkanlıklarını ve fonksiyonaliteyi kaybetmeden zaman zaman güncel web tasarım trendleri paralelinde web sitelerin yenilenmesi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda Responsive Design olarak ifade edilen ve Türkçe'de tam olarak karşılığı olmayan web tasarım trendi ile web siteleri hem iPhone, Samsung S3 ve diğer Android sistemlerde, iPad, Galaxy Tab gibi tablet ortamlarında web desktop diye ifade edilen masaüstü bilgisayarlarda uygun şekilde görüntülenebilmektedir.

Responsive Design ile bir web sitesini hem mobil hem de tablet ortamlarında sorunsuz görüntüleyebilirsiniz. Son yıllarda popüler olan "Clean Design" diye ifade edilen tasarım trendi yine 2013 yılında popüler olmaya devam edecektir. Eski tasarımların aksine sade arayüzler, içeriğe odaklanmış tasarımlar kullanışlı web siteleri için önemli hale gelmiştir. Web sitelerinde kullanışlılık ilkeleri paralelinde kullanıcıların algılama alışkanlıkları da dikkate alınarak içeriğin bu bakış açısıyla yerleştirilmesi başarılı web siteleri için önemlidir.

2013 yılı içinde popüler olması muhtemel bir diğer tasarım trendi ise Microsoft'un Windows 8 işletim sisteminde uyguladığı "Metro Style" diye ifade edilen tasarım türüdür. Özellikle yeni dönem web sitelerinde de yoğun olarak kullanılmaya başlanan bu tasarım ile içerikler yatay olarak yerleştirilmektedir. Bu tasarım türünde çok fazla grafik yerine daha fazla metin kullanılmaktadır. Microsoft sıkça eleştirilen kullanışlı olmayan uygulamaları için ciddi bir usability (kullanılabilirlik) ekibi oluşturdu. Apple'ın yıllardır en çok önem verdiği kullanılabilirlik konusunda Microsoft çok gerilerde kalmıştı, bu alandaki yatırımları sonucu kaliteli ürünlerin çıkması muhtemeldir, 2013 yılı içinde Microsoft stili dediğimiz tasarım trendinin daha da önem kazanacağını düşünüyoruz.

Bir diğer büyüyen trend ise native yani doğrudan iPhone veya Android için uygulama geliştirmek yerine Web tabanlı mobil uygulama geliştirme'nin tercih edilmesi olacaktır. Özellikle native uygulamaların geliştirme zorluğu ve her platform için ayrı ayrı uygulamaların geliştirilmesi gereksinimi IT dünyası açısından ciddi bir insan gücü gereksinimidir. Ayrıca bu uygulamaların mobil cihazlardaki işletim sistemi güncellemeleri sonrasında tekrar güncellenme zorunluluğu da web tabanlı mobil uygulama tercihinin başka bir nedenidir. "Bir tane yap heryerde çalışsın mantığı" ile firmalar mobil uygulamalarını web sitesi olarak oluşturmaktadırlar.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]