Ana içeriğe atla

Açık Kaynağın Harika Olduğunu Kanıtlayan Üç Sebep

Açık kaynak, herhangi bir şeyin herkese açık ve düzenlenebilir olması temel alınmış bir yöntemle yapılmasına denir.
Sümeyye Aydemir
Sümeyye Aydemir
3 dakika okuma süresi
acik-kaynagin-harika-oldugunu-kanitlayan-uc-sebep

Açık Kaynak Nedir ?

Bizim burada bahsedeceğimiz açık kaynak sanal ortamdaki yazılımlarla ilgili olacak. Aşağıdaki dört maddeyi barındıran programlar, açık kaynak kodlu yazılımlardır.

  1. Yazılımı istediğin gibi, istenilen bir amaca yönelik çalıştırma özgürlüğü.
  2. Yazılımın nasıl çalıştığına bakmak ve kendi amaçlarına uyarlama özgürlüğü.
  3. Yazılımın kopyalarını dağıtma özgürlüğü.
  4. Yazılımın düzenlenmiş versiyonlarını dağıtma özgürlüğü.

Peki Özellikleri Nelerdir ?

En iyi özelliklerinden birisi, kodun herkes tarafından okunabilmesidir. Bu yüzden isteyen herkes kod üzerinde iyileştirme veya kişiselleştirmeler yapabilir. Ayrıca yaptığınız değişiklikleri herkese açık şekilde GitHub gibi ortamlarda paylaşarak kodunuzun bir çok kişi tarafından değerlendirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilirsiniz. Emin olun bu size ve uygulamanıza çok şey katacaktır. Bir diğer en iyi özelliği ise derlenen dillerin bir çoğundan daha hızlı çalışmasıdır. Ayrıca daha kısa sürede, daha işlevsel yazılımlar geliştirmekte mümkündür. Son olarak en önemli özelliği ise yapılan yazılımların daha kararlı yapıda olmasıdır. Bu da demek oluyor ki açık kaynak kodlu programlar, derlenen programlara göre üç sebepten ötürü harikadır. Bu sebepler;

  1. Herkese açık olması,
  2. Hızlı çalışması,
  3. Güvenli olmasıdır.

Örnekler Nelerdir ?

  1. Drupal : "Bir blog oluşturmak istiyorsanız, Wordpress kullanın. Wordpress yapmak istiyorsanız, Drupal kullanın.", Dries Buytaert bu cümlesi ile Drupal’ın diğer açık kaynak sistemlere göre önemini vurgulamıştır.
  2. Android : Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilmiş olan, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, özgür bir mobil ücretsiz bir işletim sistemidir.
  3. Mozilla Firefox - Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısıdır, eski Mozilla Suite'in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape - Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı arayüz dili ile hazırlanmıştır.
  4. Libre Office : Açık kaynak kod esas alınmış ve birden çok platformda çalışabilen ofis yazılım paketidir. Diğer ofis programlarının aksine ücretsiz olması en önemli özelliklerindendir.
  5. Notepad++ - GPL Lisansı bulunan açık kaynak kodlu bir kod düzenleyicisidir.
  6. Eclipse : Açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.
  7. CodeBlocks : Tıpkı Eclipse gibi bir yazılım geliştirme ortamıdır. Odak noktası ise C++’dır.
  8. Mozilla Thunderbird – Mozilla'dan daha ufak boyutlu ve daha hızlı bir istemci ve XUL kullanıcı arabirimi diliyle yazılmıştır. E-posta ve haber grubu yönetimi özelliği üzerine yoğunlaşmıştır.
  9. Audacity : Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.
  10. eMule : Açık kaynak kodlu, GNU lisanslı bir dosya paylaşım programıdır. Dosya paylaşım programları arasında en tanınmış olanlardandır. Tamamen ücretsizdir ve içinde reklam yoktur.

Ofislerimiz

Drupart Locations

Ofislerimiz

Drupart AR-GE

GOSB Teknopark Hi-Tech Bina 3.Kat B3 Gebze - KOCAELİ

+90 262 678 8872

+90 216 706 12 58 

[email protected]

Londra

151 West Green Road, London, England

+44 203 815 6478

[email protected]

Newark

112 Capitol Trail Suite, A437 Newark DE, 19711

+1 (740) 666 6255

[email protected]

Wiesbaden

Hinterbergstraße 27
65207 Wiesbaden
Deutschland

+49 (0) 6151 – 492 70 23

[email protected]